Door de verbetering van de waterkwaliteit zijn aalscholvers en reigers terug van weggeweest. Dat is goed nieuws want dit betekent dat het visbestand in Vlaanderen terug aan de betere hand is. Hoewel ze in natuurlijke wateren net bijdragen aan een gezonde visstand en zorgen voor ecologisch evenwicht, kunnen ze in kleine vijvers met rechte kale oevers serieus huishouden. En daar knelt het schoentje. Indien je over een grote en diepe vijver met waterplanten en schuilmogelijkheden voor vissen beschikt, doe je beter niets. Maar in kleine tuinvijvers met soms heel dure en onnatuurlijk veel vissen, is jouw vijver hetzelfde als een voedertafel. De soms heel dure fel gekleurde vissen zijn trouwens al van hoog uit de lucht goed zichtbaar. Daarom geven we jou een aantal natuurvriendelijke oplossingen.
- Zorg voor afwisseling zodat er voldoende schuilplaatsen zijn voor de vissen en beperk het aantal vissen. Hierbij denken we aan waterplanten, diepere gedeelten, of overstekende stenen of houtpartijen. Deze bieden bescherming aan vissen en maken het voor reigers moeilijker.
- Een reiger gaat vanaf de oever het water in op jacht naar vis. Enkele gespannen visdraden rond de vijverrand, op een hoogte van 25 centimeter, hinderen de vogel tijdens het lopen. Zeker aan te raden bij een kleine diepe vijver waar de reiger niet in het water kan staan.
- Span kriskras draden boven een ondiepe vijver met daaraan enkele linten. Bij visdraad raakt de reiger erin verstrikt en gewond. De draden zelf bemoeilijken de landing van de vogel.
- Voor vijvers met hoge bomen of omheining rond, kan op een hoogte van twee meter draden gespannen worden. De reiger raakt bij het aanvliegen de draden aan met zijn grote vleugels en zal opschrikken.
- Er zijn ook ‘nep’reigers in kunststof en met bewegingssensor in de handel te verkrijgen. Van zodra een dier – dus ook katten – in het veld van de sensor komt, spuit uit de snavel van de nepreiger een forse straal water. Door het verschot zal de echte reiger het voor bekeken houden. Ook bewegende objecten (bv windmolentjes) schrikken de vogels af.