VOSJES

baby vosje krijgt melk
vossenwelp

SOS wilde dieren werd de laatste weken een aantal keer gecontacteerd voor vossenwelpen in de problemen.  Bij zo’n oproepen moeten we steeds goed afwegen of de situatie ons effectief dwingt in te grijpen. Dit is geen eenvoudige beslissing: vossenwelpen vereisen heel specifieke zorgen en groeien idealiter samen op in groep. 
Ons eerste kleinste welpje werd gevonden op 5 april, amper twee weken oud. Zij lag midden op een terrein waar geen vossenburcht te bespeuren was. Door het koude en natte weer was het welpje volledig onderkoeld. De eerste week was het bang afwachten of het welpje zou overleven. Om de paar uur kreeg het vosje een speciale vloeistof om te zorgen dat haar vochtniveau op peil kwam. Het zijn deze intensieve zorgen die haar erdoor gekregen hebben.
Niet lang hierna kregen we twee extra welpjes binnen. Eentje werd gevonden op een heel drukke weg te Nukerke, de andere op een spoorweg in Doornik. Ook hier konden we weer geen vossenburcht in de omgeving vinden. Een mogelijke verklaring zou kunnen zijn dat de burcht waar de jongen geboren zijn verstoord werd en zo de moervos haar welpen heeft moeten verhuizen. Tijdens die verhuis kan er iets verkeerd gaan. Moeder kan dan soms haar jong verliezen.
Het vierde vossenwelp kwam uit Beersel. Dit welpje was heel zwak. Gelukkig werd het op tijd gevonden want de eerste dagen waren heel kritiek. Beetje bij beetje kreeg de welp weer meer kracht, maar kon niet op de achterste poten staan. Omdat wij dachten dat het een probleem in het bekken betrof (vb. fractuur, kneuzing) werd het welpje, zodra het gestabiliseerd was, voor verder onderzoek overgebracht naar Geraldine's Heaven in Pairi Daiza. 
Wij kregen bericht dat de moeilijke beweging van de achterpoten hoogstwaarschijnlijk ligt aan een onevenwichtige vochtbalans. Het welpje sterkt nu verder aan. Geraldine’s Heaven van  Pairi Daiza foundation vroeg ons om een tweede welpje als gezelschap.
Elke welp werd gewogen en zo konden we de juiste match vinden: het gewicht van het jongste vosje lag dicht bij het gewicht van het vosje in de intensive care van Geraldine’s Heaven. Dit kwam heel goed uit voor ons want het kleinste welpje was klaar om te socialiseren met andere soortgenoten. Spelen met elkaar is heel belangrijk voor de verdere spieropbouw en het leren van echt vossengedrag. 
We zijn Pairi Daiza Geraldine’s Heaven dankbaar dat de twee vosjes daar goed worden opgevolgd.