EHBO knaagdieren

Wanneer je een eekhoorn op de grond aantreft, is er meestal iets mis. Soms kan het nest door een felle storm uit de boom gevallen zijn of de boom werd gekapt. Jonge eekhoorns zal je dus nooit te zien krijgen omdat de jongen hoog in een nest in de boom zitten. Het zijn schuwe dieren en kunnen niet gemakkelijk benaderd worden. In deze gevallen breng je het dier best naar het opvangcentrum. Vergeet de dieren niet warm te houden tijdens de rit en probeer ze nooit zelf te voeden. Hoewel ze er heel lief uit zien, zijn handschoenen een must want volwassen dieren bijten. Grijp het dier stevig achter de kop vast en ondersteun het achterlijf met je andere hand. 

Wilde konijnen en hazen lijken op het eerste zicht sterk op elkaar, maar ze hebben een andere levenswijze. Jonge konijnen zijn nestblijvers m.a.w. ze worden kaal, blind en doof geboren. Pas na enkele dagen begint de vacht te groeien en gaan de ogen open. Normaal ga je geen nest jonge konijnen vinden want ze worden in een kraamhol onder de grond grootgebracht. Bij de eerste verkenning na een drietal weken, blijft de moeder steeds in de buurt. Laat ze dan ook met rust. Maar soms worden dergelijke nesten door honden uitgegraven of door graafwerken op een bouwterrein. Dan is het van levensbelang dat ze vlug binnen gebracht worden gezien ze niet lang zonder eten kunnen. Hetzelfde geldt voor kleine dieren die niet groter zijn dan een volwassen vuist. 

Jonge hazen zijn nestvlieders en hebben van bij de geboorte een vacht en open ogen. Ze worden meestal alleen of in groep van 2-3 gevonden. Vind je tijdens een wandeling een jong ‘wees’ haasje, laat je dit best met rust. De moederhaas komt de jongen 1 à 2 keer voederen, maar laat zich meestal niet zien om geen aandacht te trekken van roofdieren. Indien ze echter gewond zijn (verkeer, kat, hond) of manken, breng ze dan zo snel mogelijk naar SOS wilde dieren. 

Zowel konijnen als hazen vluchten bij potentieel gevaar. Doen ze dit niet wanneer je nadert, is er een probleem en moet het dier binnengebracht worden. Let bij het oppakken op ondersteuning van de onderrug gezien ze een zwakke rug hebben. Ze zijn ook bijzonder stress gevoelig, dus wees zo stil mogelijk en leg het dier in een kartonnen doos. Warmte (bv plastic fles gevuld met warm water of handdoek gewarmd op de autoverwarming) vermindert stress. Ook hier: geen melk geven of zelf proberen te voederen!