Om de winter door te komen, heeft elke vogelsoort zijn eigen aanpak: sommigen trekken weg naar het zuiden, anderen blijven hier en er komen ook vogels uit het Noorden naar onze streek om te overwinteren. Veel zangvogels trekken in de winter naar dorpen en steden op zoek naar beschutting en voedsel. Het zoeken naar voedsel is in de winter veruit de belangrijkste bezigheid van vogels. De dagen zijn echter kort waardoor er minder tijd is om te zoeken. Vogels verteren sneller hun vetreserves om hun eigen lichaamstemperatuur te behouden. En de voorbije decennia is het natuurlijk voedselaanbod sterk afgenomen door verstedelijking en intensivering van de landbouw. Allemaal redenen dus om vogels een handje te helpen.
Vuistregels
Elke vogel eet zoals hij gebekt is
De bek van de vogel bepaalt grotendeel wat er op het menu staat. Er zijn typische zaadeters (huismus, vink, groenling, houtduif…), insecteneters (zwaluwen, kwikstaarten…), vleeseters (roofvogels, uilen…), viseters (komen niet op de voedertafel) en vogels die eten wat er tijdens het seizoen voor handen is (mezen, roodborst…). Maar elke soort heeft de jongen eiwitrijk voedsel (regenwormen, spinnen, rupsen, bladluizen….) behalve duiven. Louter vruchtenetende vogels vinden we in de warme streken, maar bij ons lusten ook heel wat vogels bessen of een stukje fruit. Zorg voor een goede voeding en voldoende variatie. In de handel zijn tal van mengsel voor diverse soorten te verkrijgen. Er zijn ook speciale insectenmengsels voor vogel te koop. Met ongezouten keukenrestjes, klokhuizen, kleine stukjes kaas (zonder korst) en broodkruimels (best geweekt) kan je vogels verwennen en dat geeft wat meer variatie.
Hoe dood je ze?
Beter voorkomen dan genezen
De beste voedertafel is een tuin met bessendragende struiken, uitgebloeide bloemen die blijven staan en bladeren die op de grond blijven liggen. Daar valt altijd wat te vinden voor vogels. Een steriele tuin met gemillimeterd gras, grote harde oppervlaktes en gebruik van biocides is geen gezonde basis om jongen groot te brengen. Een tekort aan voedsel moet in eerste instantie verholpen worden. Het kunstmatig bijvoederen kan immers niet de oorzaak wegnemen! Vogels vinden insecten rond inheemse nectarrijke planten (bloemen, struiken, kruiden), composthopen, schaduwrijke en vochtige hoekjes, tussen een stapel snoeihout en vooral op plaatsen waar geen pesticiden gebruikt worden.