Medebewoners

Alle soorten gaan op zoek naar een geschikte woonplaats en dikwijls komen ze dan ook jouw huis onderzoeken op mogelijke openingen en holtes. Huismussen kruipen bijvoorbeeld onder de pannen van jouw dak om er hun nest te bouwen. Maar ook een schouw is een uitstekende holte om er een nest te bouwen. Jaarlijks bevrijden we vastzittende kauwen, uilen en houtduiven met behulp van de brandweer. Maar ook zwaluwen bijvoorbeeld vinden onder de dakrand of raamkozijn een plek om hun nesten te bouwen tegen de buitenmuur. Door hun ‘lawaai’ en uitwerpselen kan je hier wel hinder van ondervinden. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Bovendien zijn heel wat soorten ook beschermd en mag je geen nesten zomaar verwijderen. Met een aantal kleine oplossingen kan je de hinder beperken en vooral genieten van al dat vrolijk gekwetter en gefladder. 

  • Voor zwaluwen kan een simpel mestplankje ongeveer 50 cm onder het nest verhinderen dat hun strontjes zich ophopen op de vensterbank. 
  • Met een mussenvide voorkom je dat mussen onder de dakpannen kunnen of soms isolatie beschadigen. De vide is gemakkelijk te plaatsen binnen een door jou afgebakende zone. Het plaatsen is heel gemakkelijk: schuif de onderste rij pannen even omhoog en meer ruimte heb je niet nodig om de vide te monteren. Daarna schuif je de pannen gewoon weer terug op hun plaats.
  • Een stuk metaalgaas op de schoorsteen voorkomt dat holbewoners er hun nest in maken. Bovendien kan een schouw gevuld met takken en nestmateriaal ervoor zorgen dat er CO vergiftiging is. Neem daarom zeker de nodige maatregelen. De mazen van het roostertje mogen niet groter zijn dan 3 centimeter. Plaats de rooster pas na het broedseizoen. Zit er toch een vogel vast in de schoorsteen? Bel dan naar SOS wilde dieren zodat we het dier kunnen bevrijden. 
  • Vooral in de lente vliegen er heel wat vogels tegen ramen op of pikken ze op het glas. De oplossing is heel simpel: zorg dat het spiegelbeeld verdwijnt want de vogel aanziet dit als een soortgenoot die zijn territorium wil inpalmen. Met raamstickers maak je de ruit zichtbaar voor vogels. Je kunt bij ons stickers met het silhouet van een roofvogel kopen. Deze silhouetten jagen vogels niet de schrik op het lijf, dus wegblijven gaan ze zeker niet. Maar je voorkomt er wel mee dat vogels zich te pletter vliegen tegen het glas. Bovendien zijn er ook al stickers in de handel die doorzichtig zijn, maar het ultraviolet licht weerkaatst. Je kunt ook gewoon een grote plantenbak voor het raam zetten.