Rovers en pluimvee

Het feit dat vossen, marters en roofvogels zich de laatste jaren meer present zijn, is eerder goed nieuws want ze kunnen enkel overleven als er nog iets eten valt. Hun aantallen zijn daarop afgestemd, evenwicht zoals dat heet. Jammer dat het Vlaams beleid noch jager hiervan willen weten: onder de nobele noemer ‘kippenbeschermer’ trekken ze ten strijde tegen het rosse gevaar. Vaak worden vossen als moordlustig bestempeld omdat ze alles doden wat er zich in het kippenhok bevindt. Dergelijke slachting is puur overlevingsgedrag ipv bloeddorstigheid. Een roofdier komt immers in de natuur geen situatie tegen met talrijke ‘prooien’ die niet kunnen wegvluchten. Normaal vluchten ze weg en kan je er hooguit één verschalken. Bij zo’n confrontatie neemt zijn instinct het over en doodt hij alle dieren binnen zijn bereik.  

Een andere minder graag gezien gast zijn roofvogels. In het najaar durven jonge of verzwakte buizerds bv zich te vergrijpen aan kippen. Levende prooien vangen valt niet altijd mee als jonge roofvogels hun eigen kost moeten gaan zoeken. Ook bij duivenhouders zorgen roofvogels soms voor bezorgdheid en onbegrip. Nu, al deze roofdieren horen thuis in onze natuur, alleen zijn we het wat verleerd om er mee samen te leven. Vandaar enkele tips:

  • De enige manier om geen onaangenaam bezoek van deze roofdieren te krijgen, is het bouwen van een afgesloten nachthok voor pluimvee. Van zodra alle kippen binnen zijn, sluit je het hok af tot de volgende ochtend. Foxproof
  • Een degelijke omheining maakt het de vos knap lastig om binnen te dringen. Deze moet echter wel min 2 meter hoog zijn. Ongeveer 50 centimeter draad moet schuin naar buiten worden ingegraven zodat de vos geen tunnel kan maken. Dit kan je ook oplossen door tegels te leggen aan de buitenkant van de omheining. Een hermetisch afgesloten omheining ziet er ongeveer uit als op de tekening. 
  • Een dubbele elektrische draad rondom de omheining spannen houdt vossen weg. Let er wel op dat de draden steeds vrij blijven van vegetatie, anders heb je een storing. 
  • Voor roofvogels kan je draden heen en weer spannen over de kippenren. Dan heeft de roofvogel minder kans om een prooi te pakken. Hang er eventueel slierten zilverpapier aan om hen af te schrikken. Maar maak jezelf niets wijs, roofdieren raken er ook gewend aan.